On se kone! -näyttelyn avajaisissa oli innostunut ja kiinnostunut tunnelma. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

On se kone! -katsaus museon uusittuun konenäyttelyyn

Kesäkuun alussa tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Suomen maatalousmuseo Saran tuorein ydinnäyttely On Se Kone! avattiin yleisölle. Näyttelyyn on tutustunut tähän mennessä jo yli 20 000 kävijää ja suosio tuntuu jatkuvan. Mitään vastaavaa näyttelyä ei ole Suomessa maatalouden koneellistumisen historiassa ennen nähtykään.

On Se Kone! kertoo tarinansa laajasti maatalouden eri tuotantosuuntia kuvaillen ja uudenlaisia näyttelytekniikoita käyttäen. Peltoviljelyn ja karjatalouden koneellistuminen kuvataan esimerkein esineillä, kuvilla ja videoilla. Uusin tekniikka on myös käytössä, esinetekstit ovat saavutettavissa kosketusnäytöissä (myös ruotsiksi ja englanniksi) ja konehallin perällä on traktorisimulaattorin taikamaailma.

Traktorisimulaattori rakennettiin Valmet 702 -traktoriin. Tekniikasta vastasi loimaalainen Modify Media. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Pääosassa ovat kuitenkin aidot maatalouskoneet; traktorit, leikkuupuimuri, salaojakone ja muut. Niiden rinnalla kävijälle omia kokemuksiaan kertoo kuvitteellinen Merosen perhe, jonka elämän käännekohtia seurataan ääninäyteltyjen tuokiokuvien kautta. Myös näyttelyyn sijoitetut vanhat mainos- ja opetusfilmit elävöittävät näyttelyä ja avaavat samalla kiehtovia ajankuvia.

Merosten perheen elämästä kertovia äänitarinoita kuuntelemalla hahmottaa maatalouden koneellistumisen mukanaan tuoman muutoksen elämänmakuisella ja samalla informatiivisella tavalla. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Parranvaloissa-osiossa esitellään maatalouskoneharrastajien koneita. Ensimmäisenä oli Ideal-traktori, joka saatiin näytteille Markku Lyhdyltä Laukaasta. Ideal palasi kotiin kesän alussa ja sen tilalle saapui Zetor 25 A Alastarolta Mikkolan veljesten kokoelmista.

Asiakaspalaute on ollut innostunutta ja kehuja ovat saaneet sekä infonäytöt että erilaiset pelilliset kohteet kuten Kuivaamo-multimedia. Joistakin teknisistä ongelmista huolimatta näyttely on toiminut hyvin ja tarjonnut kävijöille uudenlaisen näköalan maatalouden koneellistumisen historiaan. Tervetuloa tutustumaan!

Kirjoittaja Juha Hirvilammi on toiminut Saran kokoelmapäällikkönä jo 20 vuoden ajan ja jaksaa innostua edelleen maatalouskoneiden historiasta ja teknisistä ratkaisuista.

PS. Kiinnostaako sinua maatalouskoneiden klassikot?

Tule tutustumaan Sarka-museolla järjestettävään koneharrastajien tapahtumaan! Elokuussa 2025 vietetään KoneSarkaa.