Sarka-museon kuulumisia kuluneelta vuodelta

Kävijät ovat taas löytäneet museoon koronan jälkeen. Viime kesänä Sarka-museossa tehtiin kaikkien aikojen kävijäennätys (kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka).

Näin vuoden loppupuolella on perinteisesti tapana kääntää katse taaksepäin ja tarkastella kulunutta vuotta. Itselleni tämä vuosi on ollut ensimmäinen Suomen maatalousmuseo Saran johtajana. Myös museolle vuosi 2023 on monella tapaa ollut muutosten vuosi.

Kulunutta vuotta on leimannut ennen kaikkea toipuminen koronaepidemiasta. Kävijäluvut ovat vihdoin palautuneet epidemiaa edeltävälle tasolle ja heinäkuussa rikottiin jopa kaikkien aikojen kuukausikohtainen kävijäennätys. Olemme taas pystyneet järjestämään kaikki suunnittelemamme tapahtumat, ja myös niiden kävijäkunta on pysynyt uskollisena koronan tuottamista tauoista huolimatta.

Edellisen vuoden uhkaavalta näyttänyt energiakriisi on sekin helpottanut jo heti vuoden alussa. Omalta osaltaan tilannetta ovat myös parantaneet museolle keväällä asennetut aurinkopaneelit, jotka ovat vähentäneet ulkopuolisen energian tarvetta merkittävästi. Siitä huolimatta viime vuonna opetelluista energiansäästötoimista on yhä pidetty kiinni.

Sarka-museon konehallin katolle asennettiin viime keväänä aurinkopaneelit, jotka kattavat parhaimmillaan puolet museon energiantarpeesta. (kuva: Oskari Pekonen/Suomen maatalousmuseo Sarka)

Myös uusien näyttelyiden järjestäminen on täydessä käynnissä. Tänä vuonna monien pienempien näyttelyiden ohella avautunut Sinun ruokasi ei ole sinun -näyttely on ollut suosittu ja se tulee olemaan esillä vielä vuoden 2024 syyskuuhun. Näyttelytoiminnassa katse on kuitenkin ollut vahvasti myös tulevassa, sillä ensi vuodelle on suunnitteilla paitsi uusi vaihtuva näyttely, myös suuri perusnäyttelyuudistus, kun tämän vuoden elokuussa suljettu konenäyttely avautuu perusteellisesti uudistuneena ensi kesäkaudeksi. Tätä näyttelyuudistusta pohjustavaa työtä on tehty ahkerasti koko kulunut vuosi.

Sarka-museon vanha konenäyttely suljettiin elokuussa 2023 ja halli tyhjennettiin uutta näyttelyä varten. Suomen maatalouden koneellistumisesta kertova On se kone! –näyttely avautuu ensi kesänä. (kuva: Petra Nikula/Suomen maatalousmuseo Sarka)

Mikä parasta, museon ravintola on jälleen aloittanut toimintansa, nyt uuden yrittäjän, Tiina Saarisen johdolla. Samoin kuin itse museo, myös sen ravintola on taas löytänyt asiakkaansa. Asiakaspalaute on ollut suorastaan ylitsepursuavan positiivista. On sitä paitsi muistettava, että asioiden täytyy olla aivan erityisen hyvin, jotta jäyhä varsinaissuomalainen ylipäänsä kävisi antamaan myönteistä palautetta.

Vaikka itse aloitin Saran johtajana tämän vuoden maaliskuussa, en kuitenkaan voi vielä ottaa kunniaa tai vastuuta muista tapahtuneista muutoksista. Itselleni tämä vuosi on ollut pääasiassa uuden opettelua. Uuteen työympäristööni tutustuminen on tuottanut minulle suurta riemua ja olen ylpeä päästyäni luotsaamaan Saran kaltaista muistiorganisaatiota. Museon toiminta on ensiluokkaista ja niin henkilökunta kuin sidosryhmät ovat täynnä toinen toistaan mahtavampia ihmisiä. Tästä ja tällä joukolla on hienoa jatkaa hyvää työtä seuraavinakin vuosina!

Omasta puolestani kiitän koko museon väkeä sekä kaikkia asiakkaitamme kuluneesta vuodesta ja toivotan oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2024.

Lauri Viinikkala