Lypsyrobotti Alfa–Laval VMS

Maitotiloilla lypsäminen on päivittäistä ja toistuvaa vähintään kaksi kertaa päivässä. Lypsämistä helpottamaan kehiteltiin lypsykoneita, joista tuli käytännöllisiä tykyttimen keksimisen myötä. Tykytin on laite, joka tuottaa lypsykoneen lypsimeen sykkivän alipaineen. Tämä sykintä saa lypsinkumin supistumaan ja laajenemaan auttaen näin maidon herumista utareesta. Tykytin toimii alipaineella, joka aikaansaadaan navetassa alipainepumpulla. Aluksi lypsykoneet lypsivät maidon sankoon, mutta 1900-luvun jälkipuoliskolla yleistyivät putkilypsykoneet, jotka kuljettivat lypsetyn maidon putkia pitkin jatkokäsittelyyn.

Automaation ja robotiikan kehittymisen myötä alan yrityksissä alettiin kehittää lypsyn automatisointia – lypsyasemaa joka toimii itsenäisesti ilman ihmiskäden kosketusta, mutta valvovan silmän alla. Ensimmäinen Alfa-Laval lypsyrobotti asennettiin suomalaiseen navettaan vuonna 2000. Monella taholla oltiin huolestuneita robotin kyvystä hoitaa tehtäväänsä sen vaatimalla herkkyydellä, huolellisuudella ja puhtaudella. Aluksi robotin toimintaa seurattiin tiukasti, mutta kun laite osoittautui luotettavaksi ja lehmät sen myös hyväksyivät, alkoi lypsyrobottien suosio kasvaa. Tänä päivänä lähes kaikkiin uusiin maitokarjanavetoihin asennetaan yksi tai useampi lypsyrobotti.

Kuukauden esineeksi valittu Alfa – Laval VMS lypsyrobotti on erikoisuus, sillä se on ensimmäinen Suomeen myyty tämän mallin laite. Saran kokoelmiin se on saatu Mynämäestä. Robotti on esillä Suomen maatalousmuseo Saran konehallin On Se Kone! – näyttelyssä.