Valmet maataloustraktori

Valtion metalliteollisuusyhtymän, myöhemmin Valmetin, traktorituotanto käynnistyi vuonna 1952 ja kohtasi alkuvaiheissa monia vaikeuksia. Traktorin kaltainen monimutkainen tekninen kokonaisuus oli uusi haaste sekä suunnittelijoille että tuotannossa.  Materiaalien saatavuus oli heikkoa ja monet suunnittelun puutteet tulivat esille vasta käyttäjien kokemusten myötä.

Tourulan tehtaalla työskenneltiin ankarasti tuotteen kehittämiseksi ja samalla hinnan pitämiseksi kurissa. Vakolan testattavaksi toimitettiin ensimmäisen koesarjan (10 kpl) traktori, joka hajosi koelaitoksen käsittelyssä kirjaimellisesti kappaleiksi. Tehtaalta toimitettiin vahvistettuja osia, joiden asentamisen kautta koetus muuttui toisen koesarjan (75 kpl) traktorin koetukseksi.

Vakola julkaisi melko kriittisen koetusselostuksensa vuonna 1954, mutta siinä vaiheessa tehtaalla valmisteltiin uuden mallin tuotantoa. Tuotteen mainetta yritettiin kohentaa viemällä sitä eri maiden tutkimuslaitosten kokeisiin. Myyntiponnistelut Ruotsiin aloitettiin, heikolla menestyksellä. Joitain kappaleita saatiin myytyä, mutta ruotsalaiset viljelijät halusivat suurempia ja tehokkaampia koneita. Vuonna 1955 julkistettiin uusi monin tavoin parannettu malli Valmet 20, jonka jälkeen alkuperäinen malli sai mallitunnuksen Valmet 15.

Kun monissa tehtävissä Valmet-yhtymässä toiminut Pertti Naulapää jäi eläkkeelle, Ruotsin myyntiorganisaatio etsi käsiinsä ensimmäisen Ruotsiin myydyn Valmet-traktorin, entisöitti sen ja antoi Naulapäälle läksiäislahjaksi. Traktori oli sen jälkeen pitkään Kangasalla säilytyksessä, josta omistaja sen lahjoitti Suomen maatalousmuseo Saralle vuonna 2022. Kuukauden esineeksi valittu Valmet maataloustraktori on nähtävillä Saran uudessa On se kone! –näyttelyssä.