5/2021 TIMO heinänkylvökone

Suomessa karjataloutta pyrittiin kehittämään voimakkaasti 1800-luvun loppupuolella. Karjan ruokintaa parannettiin syöttämällä lehmille runsaammin ja parempilaatuista heinää. Näin lehmien maidontuotantoa voitiin parantaa huomattavasti. Aikaisemmin talviruokintakaudella karjalle annettiin niityiltä kerättyä luonnonheinää ja lehdeksi, joiden ravintoarvo oli vähäinen ja ruokinnan määräkin juuri ja juuri piti eläimet hengissä.

Enemmän ja parempaa rehua saatiin siirtymällä kylvöheinän käyttöön. Pellot oli aikaisemmin olleet vain viljan viljelyä varten, mutta nyt osa pelloista kylvettiin heinälle. Viljeltävät heinäkasvit kuten vaikkapa Timotei olivat ravintoarvoltaan parempia kuin luonnonheinä ja peltoviljelyllä saatiin tuotettua monin verroin enemmän rehua talven varalle.

Heinänviljelyyn tarvittiin uudenlaisia menetelmiä ja koneita. Heinää voitiin kylvää käsinkin, mutta kylvökoneen käytöllä oli selviä etuja: kylvötulos oli tasaisempi, kasvutuotos parempi ja kallista siementä kului tuotokseen nähden vähemmän. Saksassa kehitettiin 1800-luvun lopulla yksinkertainen käsin työnnettävä kylvölaite, jonka työleveys oli 3,5 metriä. Suomalainen alan valmistaja Pietarsaaren Konepaja ajan tavan mukaan kopioi sen suoraan tuotantoonsa. Kylvökoneelle annettiin täällä nimi Timo.

Timo kävi hyvin kaupaksi ja sitä alkoi valmistaa useampikin kotimainen tehdas. Timo oli yksinkertainen ja toimiva laite, joka oli jyrkemmillä pelloilla aika raskas työnnettävä. Tällöin jouduttiin usein hevonenkin valjastamaan vetoavuksi.

Kuukauden esineeksi valittu Timo-kylvökone on saatu Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmiin Pöytyältä.