07/2011 Kunto -perunanlajittelija

Perunanlajittelija

1800- ja 1900-lukujen vaihteesta lähtien perunoita nostettaessa erikokoiset mukulat on käsin lajittelemisen sijaan voitu erotella toisistaan tarkoitukseen suunnitellulla laitteella. Samalla etenkin sateisella ilmalla perunoihin tarttuva multa on saatu poistettua helposti. Suomen maatalousmuseon kokoelmiin kuuluva J. Merivaara Oy:n puinen Kunto -perunanlajittelija on valmistettu Turussa 1930- ja 1940-lukujen vaihteessa.

Lajittelija on noin 260 cm pitkä, 80 cm leveä ja 140 cm korkea. Sen toisessa päässä on kokoon taittuva syöttöpöytä ja metallisuppilo, joiden kautta perunat kaadetaan lajittelijan sisällä olevaan seulakaukaloon. Kaukalossa olevat päällekkäiset seulat muodostuvat puolikaaren muotoon kiinnitetyistä kapeista puurimoista ja niiden väleissä kulkevista rautalangoista. Seulakaukaloa heilutetaan poikkisuunnassa, jolloin seulat lajittelevat perunat kolmeen eri kokoon ja ohjaavat ne ulos koneen päässä ja sivuilla olevista aukoista. Aukkojen kohdalla on lajittelijan ulkopuolella metalliset koukut säkkien kiinnittämistä varten.

Maatalouskoneiden virallisten koetustulosten perusteella Kunto -perunanlajittelija on ollut aikanaan hyvä sekä rakenteeltaan että työnlaadultaan. Sen käyttö on ollut helppoa ja tehokasta: sillä on saatu lajiteltua noin 2000 kg perunoita tunnissa.

Kunto -perunanlajittelija on peräisin Liedosta noin kymmenen hehtaarin kokoiselta, sotien jälkeen perustetulta asutustilalta. Sitä on käytetty omalla tilalla 1940- ja 1950-luvuilla.