02/2011 Hevosvetoinen jääsaha

jaasaha

Tammi-helmikuussa, jäiden ollessa paksuimmillaan nostettiin jäitä joista ja järvistä tulevaa kesää varten. Jäätä tarvittiin erityisesti maidon jäähdyttämiseen. Suuret jääkuutiot säilöttiin kasalle tai jääkellareihin olkien, turpeen ja sahanpurujen alle. Yleisimmin jään irrottamiseen käytettiin justeeria tai muusta sahasta muokattua, käsikäyttöistä sahaa. Kun jäitä tarvittiin suuria määriä, otettiin avuksi hevosvetoinen jääsaha.

Helmikuun kuukauden esineenä oleva jääsaha on Ahon konepaja oy:n Helsingissä valmista. Kyseessä on malli I -1 ja se on valmistusnumeroltaan 113. Esine on rautainen ja kokonaisuudessaan yli 230 cm pitkä. Kahdeksasta hampaasta muodostuvan terän pituus on noin 160 cm. Sahan etuosassa on lenkki vetojuhdan kiinnittämistä varten.

Mutta miten hevosvetoista jääsahaa on tarkalleen ottaen käytetty? Entä kuinka yleisiä ne ovat olleet? Sarka kuulisi erittäin mielellään tarinoita ja kertomuksia aiheesta.

Jääsaha kuuluu Helsingin yliopiston maatalousmuseon kokoelmiin ja on esillä Suomen maatalousmuseo Saran perusnäyttelyssä talven töitä esittelevässä osiossa.

Museon väki kiittää jo etukäteen vastauksista.