04/2014 Röber viljanpuhdistaja

lajittelija_360

Röber Saatreiniger OHG:n perusti Saksassa Wuthan kylässä vuonna 1852 Carl Friedrich Röber. Yhtiö on siitä alkaen valmistanut erilaisia viljan käsittelyyn liittyviä koneita. Yhtiön nimi on aikojen kuluessa muuttunut ja se on fuusioitunut useaan otteeseen. Wutha jäi vuonna 1948 DDR:n alueelle ja yritys otettiin valtion ohjaukseen. Kun DDR romahti, yritys palautettiin alkuperäiselle omistajasuvulle. Yrityksen tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat edelleen Petkus-viljankäsittelykoneet.

Röberin eräs päätuote olivat jo varhain viljan lajittelijat ja -puhdistajat. Laitteita tehtiin erikokoisia eri käyttöön: suuria myllyille ja suurviljelmille ja pienempiä pienempien tuottajien tarpeisiin.

Kone lajittelee ja puhdistaa viljaa lietsolla aikaan-saadun ilmavirtauksen ja seulojen avulla. Kevyet roskat lähtevät viljan seasta puhalluksen avulla, ja ne kerätään erilliseen kaukaloon lietson sivulla. Seuloilla erotellaan vierasesineet ja surkastuneet jyvät ja pienet rikkaruohon siemenet viljan seasta. Pienet siemenet kerätään erilliseen jätekulhoon ja suuremmat vierasesineet valuvat seulojen päältä omaan astiaansa.

Puhdas ja sopivankokoinen vilja johdetaan rumpu-maiseen triööriin, jossa se pyörii rummussa ja siitä vielä erottuu pienikokoisempia jyviä. Lopulta triöörin päästä valuu saaviin puhdas ja edustava näyte viljasadosta.

Kuukauden esineeksi valittu lajittelija on tuotevalikoiman pienimmästä päästä. Laitetta on käytetty Alastaron siemenkeskuksessa viljanäytteiden lajitteluun ja se on sieltä lahjoitettu Suomen maatalousmuseo Sarkaan.