01/2014 Kytkyt, kytkin

Kytkyt_kotis

Pitkän ja kylmän talven aikana nautakarja pidettiin Suomessa aina sisällä navetassa. Navettatyypeistä vanhin oli sekasontanavetta, jossa käytettiin hakoja kuivikkeena ja lannan annettiin kertyä navettaan, kunnes lehmien selät ottivat kiinni välikattoon ja navetta tyhjennettiin. Luontinavetta, jossa lattia puhdistettiin lannasta päivittäin, yleistyi varsinkin maan länsiosissa 1700-luvulta alkaen.

Lehmät seisoivat navetoissa oman ja hoitajiensa turvallisuuden vuoksi kytkettyinä. Varhaisemmissa navetoissa lehmät oli kiinnitetty kytkimen ja ketjun avulla seinään tai lattiaan, navetan sisärakenteiden kehityttyä parsiin, joiden edessä oli ruokintakaukalot. Eläimen kaulaan korvien taakse kiinnitetty kytkin valmistettiin perinteisesti puusta tai taivutetusta vitsaksesta. Myöhemmin kytkimet valmistettiin raudasta ja erilaisista ketjuista.

Vuoden ensimmäiseksi kuukauden esineeksi valittu kytkyt tai kytkin on kotoisin Loimaan Piltolan kylässä sijainneen maatilan navetasta, jossa pidettiin lypsykarjaa vuosina 1928–1984. Käsin taotussa esineessä on U-muotoon taivutettu ohut rautatanko, jonka toinen pää muodostaa lenkin ja toinen koukun. Lenkistä koukkuun kulkeva ohut, ulospäin kovera levy sulkee esineen soikion muotoiseksi renkaaksi. Rautatangon keskikohdassa on reikä, jossa on rengaskoukku.