Suomalaisen puimurin menestystarina
Nyt kun maanviljelijät aloittelevat yhtä vuoden kiireisimmistä ajoista, on hyvä hetki perehtyä puimureiden historiaan Suomessa, ja erityisesti On Se Kone! näyttelyssä esillä olevan kotimaiseen Sampo 10 leikkuupuimuria valmistaneen yrityksen Rosenlewin historiaan.
Leikkuupuimuri itsessään on jo melko vanha keksintö, sillä ensimmäiset hevosilla hinattavat leikkuupuimurit valmistettiin Yhdysvalloissa jo 1830-luvulla. Suomeen ne saapuivat kuitenkin vasta sata vuotta myöhemmin 1930-luvulla. Tähän nähden ensimmäiset itsekulkevat leikkuupuimurit nähtiinkin Suomessa aika pian jo 1950-luvun alkupuolella. Vaikka ulkomailta tuodut puimurit olivat hintavia, nostattivat ne kuitenkin jatkuvasti suosiotaan, sillä viljelijöille muodostui tapa ostaa puimuri monen tilan yhteiseksi. Yhdeksi ongelmaksi kuitenkin muodostui, etteivät isot ulkomaiset puimurit meinanneet mahtua pienille suomalaisille pelloille.
Tähän ideaan tarttui suomalainen Rosenlewin konepaja Porissa, joka alkoikin kehittelemään täkäläisiin olosuhteisiin soveltuvaa leikkuupuimuria. Ensimmäinen prototyyppi 547 LP julkaistiin 1955, ja ensimmäinen tuotetun puimurin 657 LP:n tuotto alkoi vuonna 1957.
Rosenlew valmisti muutamia eri malleja, kunnes vuonna 1965 tuli markkinoille näyttelystä tuttu Sampo 10. Uudenlainen leikkuupuimuri oli kevyempi kuin edeltäjänsä ja parannellun painopisteen ansiosta myös vakaampi ajettava. Malli sai hyvän vastaanoton, ja yhdessä aikaisempien Rosenlewin puimureiden kanssa se nosti kotimaisten puimureiden osuuden puimurimarkkinoilla noin 50 prosenttiin. Sampo 10:n valmistaminen päättyi lopulta vuonna 1969, mutta Rosenlew jatkoi puimureiden valmistamista aina vuoteen 1991, jolloin se myi puimuritoimintansa Sampo-Rosenlewille, joka valmistaa puimureita Porissa vielä tänäkin päivänä.
Kirjoittaja Siiri Väinölä on maatilan kasvatti, joka on toiminut tämän kesän kesätyöntekijänä Suomen Maatalousmuseo Sarassa.