Suomen maatalousmuseo Sarka ja Museoraitti

Yksi Sarka-museon tärkeistä tehtävistä valtakunnallisena maatalousalan vastuumuseona on Museoraitti-verkoston toiminnan koordinointi. Museoraitti-verkosto laitettiin alulle Suomen maatalousmuseo Sarassa vuonna 2006. Tarkoituksena oli kehittää Museoraitista maatalousteemaisten museoiden yhteistyöelin museoiden kehittämiseksi ja yhteisen markkinoinnin tehostamiseksi. Sarka-museon amanuenssi vastaa Museoraitti-yhteistyöstä ja tähän verkostoon kuuluu tällä hetkellä 43 maatalousteemaista museota. Mukana verkostossa on niin yksityisiä, yhdistysten ylläpitämiä kuin ammatillisiakin museoita.

Viehättävä Pöytyän museopappilan sali. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Sarka-museo järjestää mukana oleville museoille seminaareja, retkiä ja neuvoo toiminnassa. Sarka myös ylläpitää verkoston kotisivuja ja toimittaa kahden vuoden välein laajan esitteen, jossa kerrotaan näistä kaikista museokohteista. Monella Museoraitti-museolla on myös Sarka-museon kautta tuleva kokoelmanhallintajärjestelmä käytössään.

Museoraitti-kohteet sijaitsevat eri puolilla Suomea.  Yhteistä kohteille on niiden soveltuminen koko perheen retkikohteiksi, arvokas kotiseututyö sekä monet iloiset kesätapahtumat. Verkostoon kuuluu esimerkiksi kotiseutumuseoita, traktorimuseoita ja perinnetiloja. Suurin osa Museoraitti-museoista on avoinna kesäisin, mutta mukana on myös ympäri vuoden avoinna olevia museoita. Meneillään oleva koronaepidemia on koetellut monia museoita ja myös Museoraitti-kohteet ovat kohdanneet haasteita. Toisaalta monissa museoissa on tehty uusia kävijäennätyksiä, nyt kun suomalaiset ovat innostuneet entistä enemmän vierailemaan kotimaan kohteissa.

Finbygrändin Maatalousmuseosta löytyy muun muassa vanhoja traktoreita. Kuvaaja: Elsa Hietala, Suomen maatalousmuseo Sarka.

Huhtikuun lopussa 2021 ilmestyy uusi yli 50 sivuinen Museoraitti-esite. Se kannattaa noutaa Sarka-museosta tai jostakin muusta Museoraitti-kohteesta. Esitteen tai kotisivujen avulla on kiva tutustua kotimaan mielenkiintoisiin maatalous- ja maaseututeemaisiin kohteisiin ja suunnitella retkiä ensi kesäksi.

Kesäistä vehreyttä Lepaan puutarhamuseolla. Tiina Kaila, Lepaan Puutarhamuseo.

Voit tehdä esimerkiksi kesälomamatkan, jossa käyt mahdollisimman monessa Museoraitti-museossa tai katso osuuko mökkimatkasi varrelle Museoraitti-kohteita. Ehkä myös kotiseudullasi on Museoraitti-museoita, joissa et ole vielä käynyt? Monet Museoraitti-museot sijaitsevat viehättävässä miljöössä ja niillä kauniit piha- ja ulkoalueet, joihin on erityisen mukava tutustua kesällä.

Antoisia matkoja ja hyvää kesän odotusta meiltä kaikilta teille!

Maria Vanha-Similä, amanuenssi, Suomen maatalousmuseo Sarka

Museoraitin kotisivut löydät täältä: https://www.museoraitti.fi/

Lisävinkki matkailijoille: Jos suoritat tänä vuonna Museokortin museohaastetta, monet haasteista saa suoritettua Museoraitti-kohteissa! Lisäksi osa raittiin kuuluvista museoista on museokorttimuseoita.