Mitä maaseutu sinulle merkitsee?

Jyväskylän yliopiston ja Suomen maatalousmuseo Saran yhteisessä Minun maaseutuni -Ylisukupolvisuus, paikka ja sukupuoli suomalaisten maaseutusuhteen rakentajina -hankkeessa tutkitaan suomalaisten kokemuksia ja muistoja maaseudusta. Monelle maaseutu on tärkeä ja merkityksellinen, vaikka siellä ei asuisi.

Maaseudulla vietetty lapsuus ja nuoruus herättää monella paljon muistoja, kokemuksia ja tunteita. Sarka-museon kanssa tutkimushanke on järjestänyt erilaisia työpajoja maaseutumuistojen ympärillä. Tulevana Sarka-Sunnuntaina 23.4.2023 sukelletaan keskustelu- ja muistelutilaisuudessa maalaisnuoruuteen, jolloin valokuvien kautta pohditaan maaseutukokemuksia. Tilaisuudessa katsellaan yhdessä valokuvia ja pohditaan, millaista nuoruutta on ollut viettää maaseudulla eri aikoina. Kaikille avoimeen tilaisuuteen voi ottaa mukaan myös omia valokuvia.

Hevonen on valjastettu kärryjen eteen. Pieni poika ohjastaa kärryillä seisten.
Minun maaseutuni-hanke kerää muistoja ja valokuvia maaseudulla vietetystä lapsuudesta. Pieni poika ohjastaa hevosta 1960-luvulla. Kuva: Irma Pukki/Suomen maatalousmuseo Sarka, Minun maaseutuni-kokoelma.

Koneen Säätiön kolmevuotinen tutkimushanke alkoi vuonna 2021 Minun maaseutuni -keruulla, johon ihmiset saivat lähettää kirjoitettuja muistoja ja valokuvia maaseudusta sekä ilmoittautua haastatteluun. Hankkeen edetessä saapuneita aineistoja on analysoitu ja tutkijat ovat haastatelleet ihmisiä eripuolilla Suomea. Tutkimusryhmä on jo lähtökohdiltaan monipaikkainen, sillä tutkijat asuvat ja työskentelevät eri osissa Suomea. Osa haastateltavista on asunut koko ikänsä maaseudulla, ja osa on viettänyt siellä lapsuutensa ja ehkä palannut myöhemmin takaisin. Joillekin maaseutu on tullut tärkeäksi työn tai vapaa-ajan kautta. Haastatteluissa on käsitelty kertojien maaseutumuistoja- ja kokemuksia sekä kyselty tämän päivän suhteesta maaseutuun. Myös haastateltavat ovat kokeneet tärkeäksi erilaisten näkökulmien tallentamisen. Korona-aika sai monet pohtimaan tarkemmin maaseudun merkitystä ja tekemään henkilökohtaisessa elämässään ehkä rohkeitakin ratkaisuja. Jollekin esimerkiksi lisääntynyt etätyö on tuonut mahdollisuuden työskennellä enemmän kesämökiltä, vaikka asuisikin kaupungissa.  

Kotieläimet ovat usein tärkeässä osassa maaseudun lapsuusmuistoissa. Kuva: Katri Janhunen/Suomen maatalousmuseo Sarka, Minun maaseutuni-kokoelma.

Hanke tulee päätökseen vuonna 2024, jolloin Sarka-museolla avautuu vuoden esillä oleva hankkeen tutkimustuloksista ammentava Minun maaseutuni -näyttely. Tällä hetkellä erityisesti maalaisnuoruuteen keskittyvä näyttely on suunnitteluvaiheessa. Työnalla on myös tutkimusartikkeleista koostuva Minun maaseutuni -julkaisu.

Tutkimuksen etenemistä voi seurata hankkeen kotisivuilla www.minunmaaseutuni.fi Siellä on julkaistu myös keruuseen lähettyjä kirjoituksia maaseudusta sekä hankkeelle kertynyttä valokuva-aineistoa.

Kirjoittaja Maria Vanha-Similä toimii tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston Minun maaseutuni -hankkeessa, johon hän siirtyi Sarka-museolta.

Sarka-museo järjestää 23.4. 2023 keskustelutilaisuuden maalaisnuoruudesta museon Riihi-tilassa klo 13. Tilaisuudessa katsellaan yhdessä valokuvia ja keskustellaan, millaista lapsuus ja nuoruus maaseudulla on ollut.

Voit ottaa mukaan myös omia valokuviasi. Kuvat voit myös lähettää etukäteen sähköpostilla (maria.a.vanha-simila@jyu.fi) tai tuoda museolle ennen tilaisuuden alkua klo 12 lähtien, jolloin niitä voidaan heijastaa muidenkin nähtäväksi.

Tervetuloa!