Kurkistus konehalliin – uusi näyttely muotoutuu

Sarka-museon konehallissa käy vasaran pauke ja sirkkeli soi. Maatalouden koneellistumisesta kertova uusi näyttely On se kone! käsittelee sitä, kuinka moottorit muuttivat maataloutta toisen maailmansodan jälkeen ja millä tavalla se vaikutti elämään maatiloilla. Näyttelyn rakentaminen on täydessä käynnissä museon oman henkilökunnan sekä museon vapaaehtoisten ystävien voimin.

Uusi näyttelytila alkaa jo muodostua. Väliseinät jakavat tiloja teemojen mukaan ja osa maatalouskoneistakin on jo tuotu paikoilleen. Kuva: Maileena Vaajoensuu/Suomen maatalousmuseo Sarka

Vanhassa konehallissa on tapahtunut paljon viimeisten kuukausien aikana. On rakennettu erilaisia korokkeita puimureille, lypsyroboteille ja muille maatalouskoneille. Seinille on ilmestynyt valtavia metrien korkuisia kuvia, joissa paalitetaan heinää tai kaivetaan salaojia. Nurkassa seisoo kokonainen Arskametallin kuivuri. Tilaan on kohonnut väliseiniä, jotka määrittelevät näyttelyn kulkusuuntaa. Toimistotilasta kuljetaan navettaan ja sieltä konehalliin. Tarina alkaa muodostua.

Tarinoita traktoreista

On se Kone -näyttelyssä syvennytään maatalouden koneellistumiseen ja siihen, miten se vaikutti maanviljelijöiden ja karjankasvattajien työntekoon. ”Koneellistuminen oli ennen sotia hidasta, mutta 1960-luvulle tultaessa traktoreiden työmäärä jo ylitti hevosten työmäärän,” kertoo näyttelyhankkeen koordinaattori Petra Nikula. Hän on työskennellyt näyttelyprojektin parissa jo edellisen vuoden huhtikuusta asti.

Näyttelykoordinaattori Petra Nikula merkitsee näyttöjen paikkoja. Kuva: Maileena Vaajoensuu/Suomen maatalousmuseo Sarka.

Entisen konehallin kronologisesti sijoitetut traktorikavalkadit ovat kadonneet antaen tilaa hieman tarinallisemmalle lähestymiselle. Uusi näyttely tulee käsittelemään maatalouden koneellistumista enemmän ilmiönä kuin traktorin kehityskaarena. Näyttelyn käsikirjoituksessa on esimerkiksi hyödynnetty museon vuonna 2007 keräämiä muistoja maatilojen ensimmäisistä traktoreista. Muistojen pohjalta luotiin näyttelyyn myös fiktiivinen eteläsavolainen Merosten viljelijäperhe, jonka kautta muutokset koetaan 1950-luvulta 2000-luvulle.

Valmetit, Ferkut ja Jontikat näyttelevät tietenkin merkittävää osaa näyttelyssä. Museon konservaattori on puhdistanut ja käsitellyt näytteille päätyviä yksilöitä koko kevään. Museon kokoelmiin kuuluvat maatalouskoneet ovat olleet alkuperäisessä käytössään vuosikymmenet ja se myös näkyy niiden pinnassa. Traktoreita ei kuitenkaan ryhdytä entisöimään näyttelyä varten. Museoesineessä käytön jäljet ovat tärkeä osa sen historiaa. Koneet puhdistetaan ja mahdolliset öljyn jäämät poistetaan niiden pinnasta. Sitten ne saattavat saada ylleen sipaisun ruostesuojaa, mutta muuten ne esiintyvät sellaisena kuin ovat.

Punainen  traktori kuvaplanssin edessä.
Traktorit ja muut maatalouskoneet ovat pääosassa tulevassa On se kone! -näyttelyssä. Kuva: Maileena Vaajoensuu/Suomen maatalousmuseo Sarka.

Kaikki mukana rakentamisessa

Uuden perusnäyttelyn rakentaminen on työllistänyt koko museon henkilökuntaa enemmän tai vähemmän tammikuusta lähtien. Vaikka rakenteet ovatkin ammattilaisten valmistamia, on jokainen amanuenssi, asiakaspalvelija ja museovahti heilunut vähintään maalitelan varressa. ”Kaikki työntekijät ovat saaneet vaatteensa maalitahroihin ja polvet rikki listojen maalauksesta,” Nikula nauraa. Myös esimerkiksi suurien valotaulujen rakentaminen on vaatinut pienen kylän toteutuakseen. Yli kolmen metrin korkuiset valolaatikot päällystettiin tunnelmaa luovilla maaseutu-aiheisilla valokuvilla ja kankaalle painettujen kuvien pingottaminen vaati aina vähintään kuusi käsiparia per laatikko.

Kolme miestä rakentavat koroketta. Taustalla yksi mies kiinnittää ledejä kuvakehykseen.
Uuden näyttelyn rakentamisessa on museon oman henkilökunnan lisäksi mukana erikseen palkattua työvoimaa sekä aktiivinen museon ystävien talkoojoukko. Kuva: Maileena Vaajoensuu / Suomen maatalousmuseo Sarka.

Sarka-museon vahvuutena on sitoutunut henkilökunta sekä aktiivinen museon ystävien talkoojoukko. Aika käy aina vähiin ennen avajaisia, mutta Nikulan mukaan kaikki sujuu aikataulun mukaan. ”Odotan innolla avajaisia sekä yleisön palautetta näyttelystä.” Hän hymyilee. ”Teille tämä on kuitenkin suunniteltu ja rakennettu.”

Kirjoittaja Maileena Vaajoensuu toimii amanuenssina Sarka-museossa.

On se kone! – Miten moottorit muuttivat maataloutta -näyttely avautuu yleisölle 8.6.2024.