Kirjaviisautta ja käytännönoppia: Maatalousopetus alkoi Mustialassa 180 vuotta sitten!

Mustialan vanha opistorakennus. Kuva Mustialan maatalousmuseon kokoelma.

Suomen ensimmäinen maatalousoppilaitos eli Mustialan maanviljelyskoulu aloitti toimintansa Lounais-Hämeessä Tammelassa vuonna 1840. Mustiala on vanha Kustaa Vaasan vuonna 1556 perustama kuninkaankartano.

Ensimmäiset vouti- ja karjakko-oppilaat aloittivat opiskelunsa Mustialassa 1.11.1840. Voutiosastolla koulutettiin pääasiassa työnjohtajia suurtiloille. Pääsyvaatimuksena oli luku-, kirjoitus- ja laskutaito sekä 18–20 vuoden ikä.

Mustialassa ryhdyttiin antamaan korkeinta maatalousopetusta vuonna 1865. Kaksivuotinen agronomikoulutus siirrettiin Helsingin yliopiston tehtäväksi vuonna 1908. Tämän jälkeen Mustiala jatkoi maamiesopistona. Tänä päivänä Mustialassa annetaan Hämeen ammattikorkeakoulun ja ammatti-instituutin maatalousalan opetusta.

Mustialassa on vuosikymmenien saatossa järjestetty runsaasti myös erilaisia kursseja ja opintopäiviä.

Synnytysoppia Mustialassa. Opettajana toimii eläinlääkäri J. A. Vuorinen. Kuva Mustialan maatalousmuseon kokoelma.

Kotieläinoppia Sarka-museon kirjastosta

Käytännönopetuksen lisäksi maatalousalan oppikirjat ovat olleet tärkeä osa maatalousalan opetusta Mustialassa sekä muissa Suomeen perustetuissa maatalousalan oppilaitoksissa. Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmiin kuuluu runsaasti maatalousalan oppikirjoja eri vuosikymmeniltä. Yksi niistä on Mustialan eläinlääri J. A. Vuorisen Kotieläin terveenä ja sairaana -kirja. Mustialan eläinlääkärin tehtäviin kuului opettaa oppilaille eläintenhoitoa, anatomiaa, fysiologiaa ja tautioppia. Sen lisäksi hän valvoi Mustialan eläinten hoitoa ja huolehti niiden sairaanhoidosta.

Kotieläin terveenä ja sairaana -kirja toimi pitkään kotieläintenhoidon oppikirjana. Kirja löytyi usein myös monien maatilojen kirjahyllyistä. Siitä otettiin lukuisia painoksia 1930–1950-luvuilla. Sarka-museon kirjastossa oleva kirja on teoksen 7. täydennetty painos vuodelta 1946.

Maria Vanha-Similä, amanuenssi, Suomen maatalousmuseo Sarka

Opiskelijoita Mustialassa maatalouskemian oppikirjojen kanssa. Kuva Mustialan maatalousmuseon kokoelma.