04/2012 Karvaleikkuri

Karvaleikkuri

Eläinten karvoja leikattiin rautakaudelta lähtien rautaisilla keritsimillä ja tarpeen tullen vaikka terävällä puukolla partaveitsen tapaan. Lampaiden keritseminen oli sadonkorjuuta, mutta muiltakin karjaeläimiltä jouduttiin joskus leikkaamaan karvoja esimerkiksi haavoja hoidettaessa.

Irlannissa syntynyt mutta Australiaan muuttanut Frederick York Wolseley työskenteli lammastiloilla ammattimaisena keritsijänä. Hän oli kiinnostunut tekniikasta ja alkoi suunnitella konetta helpottamaan keritsijän työtä. Vuonna 1886 Wolseley haki patentin keritsinkoneelle, jota hän alkoi valmistaa seuraavana vuonna käynnistämässään yrityksessä nimeltä ”Wolseley Sheep Shearing Machine Company”. Huomattavan menestyksen innoittamana Wolseley liikekumppaneineen laajensi toimintaa Eurooppaan ja perusti ”Wolseley Engineering Companyn” Birminghamiin Englantiin vuonna 1889. Täällä Wolseley alkoi hyödyntää teknistä osaamistaan toden teolla ja alkoi suunnitella mitä moninaisimpia maatalouden työvälineitä ja –koneita. Hän suunnitteli mm. maamoottoreita ja maanmuokkausvälineitä. Tässä työssä häntä avusti työnjohtajana nuori innokas insinööri Herbert Austin. Wolseleyn terveys heikkeni ja hän vetäytyi eläkkeelle jo vuonna 1894, jonka jälkeen Austin jatkoi johtajansa ideoiden kehittelyä, mm. automobiilin kehittämistä.

Austin lähti pian omille teilleen ja autotuotanto myytiin Vickers-yhtiölle joka jatkoi perillisineen tuotantoa aina 1970-luvulle asti. Emoyhtiö keskittyi erilaisten maatalouskoneiden tuotantoon ja jatkaa mm. keritsimien valmistusta vielä tänäkin päivänä. Matkan varrella yhtiöön on kasvanut huomattava rakennustarvikehaara, joka toimii paitsi Britanniassa ja mannermaalla Euroopassa, myös USA:ssa. Nykyään Wolseley plc – yhtymään kuuluu mm. Tobler- yhtymä Sveitsissä ja Starkki kotosuomesta.

Frederick Wolseleyn keksinnöt ovat helpottaneet maataloutta jo yli sata vuotta. Kuukauden esineeksi valittu Wolseley Clipvac –karvanleikkuukone oli tarkoitettu erityisesti nautakarjatiloille, joilla oli lypsykoneen myötä saatavilla alipainetta leikkurin voimanlähteeksi. Liittämällä Clipvac letkulla lypsykoneen alipaineputkistoon voitiin eläimen karvoja poistaa tarpeen mukaan turvallisesti ja kätevästi.

Kuukauden esineeksi on valittu Loimaalta peräisin oleva karvanleikkuukone Wolseley Clipvac.