Lyhytelokuva Raivaajien, rakentajien Salla

Raivaajien, rakentajien Salla

Viime viikon elokuvassa esiteltiin Lapin maataloutta ja jatkamme samalla aiheella. Sallan maataloustuottajain yhdistyksen toteuttamassa lyhytelokuvassa Raivaajien, rakentajien Salla (1956) pääsemme ihailemaan pohjoisen komeita maisemia – ja työn tekoa. Yrjö Aaltosen kuvaus on hienoa. Jälleenrakennusaikaan kuuluu tietenkin myös idealisoiva esitystapa.

Elokuva kertoo Sallan varhaisesta asutushistoriasta, mutta painottuu sota-aikaan ja jälleenrakennukseen. ”Rajalla on rajan kiroukset”. Tunnelma on vahva, kun Finlandia soi taustalla ja perheen äiti leipoo raunioissa. Sodan jäljiltä talosta ei ole pystyssä kuin uuni.

Elokuva katsoo kuitenkin tulevaisuuteen ja Sallankin tulevaisuus on metsissä ja maataloudessa. Maata raivataan kuokin ja lapioin, mutta myös traktorein ja Hullu-Jussi –kaivurikin näyttäytyy elokuvassa. Raivauksella suot muutetaan tuottoisiksi viljelysmaiksi. Kovalla työllä suot on kuivattu ja nuo aiemmin kurkien kylmät asuinsijat huokuvat jo lämpöä ja tuottavat heinää.  Lapin maatalouden kehitys olikin voimakasta sodan jälkeisinä vuosina, mutta kuten todettu, kehitys ei jatkunut tulevina vuosikymmeninä toivotulla tavalla.

Raivaajien, rakentajien Salla (1956)

Ohjaus Leevi Mikkola, Yrjö Aaltonen

Käsikirjoitus Leevi Mikkola

Kuvaus Yrjö Aaltonen

Linkki elokuvaan https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_113824