Lokakuun kuva: Hiehot loikkivat kesälaitumille

Hiehot loikkivat kesälaitumille. Kuvaaja: Mari Parpala, Simo.

Tällä kertaa kuukauden kuva ei liity meneillään olevaan pimenevään syksyyn, vaan palaamme toiseen maataloudelle tärkeään vuodenaikaan eli kevääseen.

Sarka-museo järjesti viime keväänä 2020 valokuvakilpailun karjatilojen nykyarjesta karjatilallisille ja muille karjan parissa työskenteleville. Tämäkin on osa museoiden toimintaa eli nykydokumentointia. Siitä voit lukea lisää toisesta Tarinatiinun kirjoituksesta: Nykydokumentointi tänään on historiaa huomenna.

Kilpakuviin on tallentunut karjatilojen arkisia toimia: eläinlääkäreitä työssään, lypsettäviä lehmiä, ruokailuhetkiä ja karjapihan syksyistä kuravelliä. Ja näitä iloisia eläimiä loikkimassa kesälaitumille

Yllä näkyvän kuvan on ottanut Mari Parpala Simossa. Hän kuvailee tilannetta näin:

”Hiehojen ulospääsy on aina yhtä jännittävää: ensin astellaan hyvin varoen, jokainen korsi haistellaan ja tutkitaan tarkkaan, kunnes ensimmäinen uskaltautuu ottamaan ratkaisevat askeleet. Se aiheuttaa yleensä ketjureaktion, jossa jokainen hieho vuorollaan liittyy laukkaavaan laumaan. Tanner tömisee ja hännät viipottavat suorina. Lopulta pakka hajoaa ja jokainen uskaltaa lähteä omaan suuntaansa kirmaamaan.”

Toinen kilpailuun osallistunut henkilö puolestaan kertoo lehmien roolista perinnemaisemien ylläpitäjinä:

”Suomalaista maidontuotantoa syytetään luonnon ja ilmaston pilaamisesta. Ilman maidontuotantoa ja lehmää meidän koivuhaka ei kuitenkaan näyttäisi siltä kuin nyt. Laiduntava lehmä pitää yllä luonnon monimuotoisuutta tavalla, johon ei ihminen kykene. Biodiversiteetti lisää resilienssiä sään ääri-ilmiöitä vastaan, joten en suostu tuntemaan huonoa omaatuntoa ammatinvalinnastani. Keväisen koivuhaan ja lehmän liitto on ikiaikainen ja erottamaton.”

Kilpakuviin liittyvät koskettavat tarinat, tiedonvälittämisen halu, suuret tunteet, ammattiylpeys ja huumori ovat nyt myös yleisön nähtävillä, kun osasta kilpailukuvia on koostettu Ammuu!-näyttely museon Aulagalleriaan. Lue lisää näyttelystä verkkosivuiltamme ja tule paikanpäälle katsomaan.

Kirjoittaja Pia Puustelli on Sarka-museon viestintävastaava.