Kesätyöntekijät kertovat: kesä Sarka-museolla

Kesän tullessa monet suomalaiset rientävät innoissaan ansaituille kesälomille, jolloin kesätyöntekijät saapuvat puolestaan työpaikoille. Suomen maatalousmuseo Sarka ei ole tässä suhteessa poikkeus. Kesällä 2021 Sarka-museossa työskentelee kolme kesätyöntekijää: Aino, Heli ja Maija. Katsastetaanpa heidän kesäkuulumisiaan…

Heli ja Maija aloittivat kesätyöurakkansa kesäkuun toisella viikolla. Heli tuli museolle paluumuuttajana, sillä hän työskenteli museon korkeakouluharjoittelijana viime kesänä. Harjoittelu meni niin kivasti, että päädyin nyt seuraavaksikin kesäksi töihin”, Heli kertoo. Maija taas muistelee käyneensä museossa muutaman kerran lapsena: ”Tässä välissä näyttelyt ovat ehtineet jo uudistua”, hän toteaa. Aino liittyi Helin ja Maijan seuraan kesäkuun kolmannella viikolla tietämättä Sarka-museosta paljoakaan etukäteen: ”Tiesin kesätöiden alkaessa Sarka-museosta vain sen, että se on maatalouden historiaan keskittynyt museo Loimaalla”, hän naurahtaa.

Maija: ”Mielenkiintoinen nippelitieto oli, että monet vanhat sanonnat ovat saaneet alkunsa juuri maatalouden töistä. Esimerkiksi pulkka oli alkujaan oman aikansa työkortti, johon merkittiin päivän työt ja ne merkittiin samaan aikaan myös työntekijälle, esimerkiksi torpparin isännälle. Kun päivä oli merkitty, oli päivä niin sanotusti pulkassa.”

Heti ensimmäisenä työtehtävänään he pääsivät sukeltamaan suoraan syvään päätyyn eli syventymään Suomalaisen maatalouden historian syövereihin kahlaamalla läpi paksut materiaalipaketit museon Maatalouden aika ja Ennen koneita -näyttelyistä. Viikon opiskelun jälkeen jokainen piti koeopastuksen, jonka jälkeen he pääsivät kokeilemaan siipiään virallisten yleisöopastusten parissa. Opastukset ovatkin olleet erityisesti Helin ja Ainon mieleen. Heli kertoo lasten opastusten olleen hänen kesänsä kohokohtia: ”Tänä kesänä olen myös pitänyt opastuksia ja pidän etenkin lasten kierroksista. Kierroksilla esimerkiksi etsimme yhdessä museoon kadonneita lampaita, ja on mukavaa huomata lasten innostuminen ja vastailla heidän kysymyksiinsä.Myös Aino on ollut innoissaan saadessaan pitää opastuksia.Olen pitänyt todella paljon opastuksista, sillä niiden aikana on päässyt käymään mielenkiintoisia keskustelijoita museokävijöiden kanssa. On hienoa kuulla, kun ihmiset jakavat omia muistojaan, tietojaan ja kokemuksiaan. Silloin oppii itsekin todella paljon uutta”, hän kertoo.

Aino: ”Minusta kaikkein hauskin nippelitieto on lantun tarina. Lanttu on lempijuurekseni ja oli tosi hauska oppia, että lanttua pidetään ainoana kotoperäisenä suomalaisena viljelyskasvina. Lanttu on syntynyt 1500-luvulla Hämeen savisilla peltomailla, joissa viljeltiin naurista ja kaalia. Lanttu on siis nauriin (en tykkää) ja kaalin (tykkään kovasti) rakkauslapsi.”

Kesätyö Sarka-museolla ei onneksi ole ollut pelkkää pänttäämistä opastuksia varten. Kesätyöntekijöiden tavanomaisiin työpäiviin kuuluu nimittäin hyvin monenlaisia työtehtäviä museon avaamisesta ja sulkemisesta vaihteleviin asiakaspalvelutehtäviin ja kesäeläinten hoitoon, mikä onkin erityisen hauskaa puuhaa. Lampaat haluavat varsinkin aamuisin rapsutuksia, joten voiko päivä paremmin alkaa?” Heli kysyy, eikä kovasti voi vastaan väitellä. Kaikki kesätyöntekijät ovat päässeet lisäksi kirjoittamaan muun muassa Tarinatiinu-blogiin sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan lasten kesäpuuhaohjelmia. Työtehtävien monipuolisuus viehättää, kuten Heli kertookin: Perinteisen museotyön, kuten näyttelyjen ylläpitämisen ja asiakaspalvelun lisäksi olen päässyt muun muassa korjailemaan kanaverkkoa ja rakentamaan pärekattoa!” Heli kuvailee juuri monipuolisuutta yhtenä mielenkiintoisimmista asioista työssä. Maija mainitsee erityisen mielenkiintoisena ja mieleenpainuvana asiana työssä sen, miten paljon kesän aikana on oppinut uutta. Aino, Heli ja Maija ovatkin oppineet kesätyöviikkojen aikana paljon sellaisia asioita, joita he eivät olisi muualla oppineet. Voit lukea kuvateksteistä jokaisen suosikkinippelitiedon Suomalaisen maatalouden historiasta.

Heli: ”Suurimpia suosikkejani ovat ehdottomasti Ennen koneita -näyttelyssä ilmi tulevat sananlaskujen tai joidenkin sanojen alkuperät. Esimerkiksi sana ”pohtia” tulee suoraan vanhasta viljan käsittelyyn liittyvästä työvälineestä, pohtimesta. Pohdin on kaukalomainen astia, johon puidut jyvät pantiin, ja pohdinta heilutettiin niin, että roskat tippuivat ulkopuolelle, ja jyvät jäivät astiaan. Eli kuten ajatustyössäkin, eroteltiin olennainen epäolennaisesta, eli pohdittiin!”

Sarka-museon kesä 2021 on siis kulunut monin tavoin mukavissa merkeissä, jota ihana kesätyöseura on ainoastaan parantanut. Vaikka kesän helteet ja lämpimän leppoisat päivät ovat hiljalleen väistymässä syksyn tieltä, on kesää onneksi vielä jäljellä hyvässä seurassa ja hienossa ympäristössä Sarka-museolla. ”Tervetuloa Sarka-museoon!” Maija lähettää terveiset, ”täällä oppii joka kerta jotakin uutta ja mielenkiintoista. Ja ruokakin on hyvää!”