JUKO kylvökone

JUKO 17-vantainen nostolaitekiinnitteinen kylvökone

Keväällä kylvetään viljoja sekä palkokasveja. Vanhaan aikaan kylvö tehtiin käsin, mutta 1800-luvun lopulla koneella kylväminen alkoi yleistyä. Koneellisella kylvämisellä oli monta etua: Kylvöksestä saatiin juuri halutun tiheä ja tasainen. Siemenviljan kulutus pieneni, kun kylvötappiot jäivät pienemmiksi. Tasainen kylvötulos vähensi täydennyskylvämisen tarvetta.

Kylvökoneet olivat aluksi hevosvetoisia, mutta traktoreiden yleistyttyä vanhat hevosvetoiset koneet muutettiin traktorivetoisiksi aisaa muuttamalla. Erityisesti traktorikäyttöön suunniteltuja nostolaitekiinnitteisiä kylvökoneita tuli markkinoille 1950-luvulta lähtien. Vanhoilla koneilla kuitenkin kylvettiin monella tilalla siihen asti, kun kylvölannoittimet tulivat markkinoille 1960-luvulla. Kylvölannoittimien sijoituslannoitustoiminto vähensi väkilannoitteiden kulutusta ja nosti satotasoa.

Kuukauden esineeksi valittu JUKO kylvökone on 17-vantainen nostolaitekiinnitteinen yksinkertainen kylvökone, jonka kylkeen on kiinnitetty kyltti ”10 000. JUKO KYLVÖKONE” JUKO on valmistettu Mynämäessä ja kuluu Otavan maatalousoppilaitoksen kokoelmaan ja on nähtävissä Suomen maatalousmuseo Saran Koneista voimaa-näyttelyssä.