12/2017 Pellervo-lehden vuosikerta 1917


Sarka on kerännyt kokoelmiinsa esineiden lisäksi myös keskeiset suomalaiset maatalousalan aikakausjulkaisut. Suomen 100-vuotis juhlavuoden kunniaksi joulukuun esineeksi on valittu Pellervo-lehden vuosikerta sadan vuoden takaa.

Ensimmäinen Pellervo-lehti ilmestyi syksyllä 1899. Lehden, kuten myös sitä julkaisevan Pellervo-seuran toiminnasta vastasi alkuvaiheessa Suomen osuustoimintaliikkeen perustaja Hannes Gebhard yhdessä puolisonsa Hedvigin ja muutaman innokkaan talkoolaisen kanssa. Osuustoiminta-aatteesta ja Pellervo-lehdestä muodostui kuitenkin menestystarina, joka jatkuu edelleen.

Vuoden 1917 elämää Suomessa varjostivat Euroopassa käynnissä oleva sota, poliittiset erimielisyydet sekä elintarvikepula. Ulkomailta tuotteita oli saatavissa huonosti ja kotimaassa sato oli jäänyt heikoksi. Pellervon sivuilla esitellään tietoa monien korvike-elintarvikkeiden sopivuudesta niin karjan- kuin ihmisravinnoksikin. Kirjoituksia leimaavat myös sekä poliittiset, että osuustoimintaliikkeen sisäiset ristiriidat, jotka huipentuvat Hannes Gebhardin eroon Pellervo-Seuran puheenjohtajuudesta sekä lehden päätoimittajuudesta. Gebhardin tunnelmia voi lukea jäähyväiskirjoituksesta vuoden 1917 viimeisessä numerossa.