11/2014 Oliver -traktoriaura

Oliver aura

Skotlannissa vuonna 1823 syntynyt James Oliver muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin 13-vuotiaana. Tehtyään ensin erilaisia maataloustöitä ja oltuaan kansimiehenä jokilaivoilla hän pääsi vuonna 1839 töihin rautasulattoon, jossa jalostettiin suomalmia. Täältä hän hankki metallimiehen taitonsa ja perusti vuonna 1855 kumppaniensa kanssa rautavalimon South Bendiin Indianaan. Uudessa valimossa Oliver alkoi kehitellä uudenlaista auranvalmistusmenetelmää.

Tuolloisten valurautaisten aurojen pinta oli pehmeähkö ja kului nopeasti käytössä. Hikevillä mailla multa tarttui pehmeään auran terään tiukasti ja kyntömies joutui jatkuvasti puhdistamaan terää ja siipeä. Oliver keksi menetelmän, jolla voitiin valaa kovapintainen mutta sisältä pehmeä ja sitkeä auranterä. Oliverin aurat osoittautuivat ylivoimaisiksi verrattuna aiempiin ja myynti kohosi ennennäkemättömiin lukuihin: vuonna 1878 Oliver myi 17 000 hevosvetoista auraa ja vuosisadan vaihteessa jo 300 000 auraa vuodessa. Oliver myös jatkoi aurojen kehittämistä niin, että hän sai elinaikanaan 45 patenttia auroihin liittyen. James Oliver kuoli vuonna 1908 kotonaan Indianassa. Vuonna 1929 tapahtuneen neljän yrityksen fuusion seurauksena syntyi Oliver Farming Equipment Company, joka valmisti aurojen lisäksi kylvökoneita, puimakoneita, lajittelijoita sekä traktoreita.

Oliver-auroja saatiin Suomeen vasta 1930-luvulla, kun Keskusosuusliike Hankkija aloitti Oliver-traktoreiden maahantuonnin. Vakola koetteli auroja mutta koetusraportti julkaistiin vasta 1942, jolloin auroja ei enää ollut sodan takia saatavilla.

Kuukauden esineeksi valittu aura on Oliver -traktoriaura 1930-luvulta.