1/2019 Karstaustuoli

Aikaisemmin, 10/2012, on kuukauden esineenä ollut tavalliset villan kehruuseen käytetyt karstat. Tällä kertaa esillä on astetta tehokkaampi karstaustuoli. Tässä pulpettimaisessa työvälineessä penkki ja pöytä on kiinnitetty yhteen jalustalla. Pöydän pinnassa on kiinni karstan metalliset piikit ja irtonainen, liikuteltava karstanosa piikkeineen on tässä kuvassa tason päällä.

Pesemätön lampaanvilla asetettiin alemman karstan päälle ja vedettiin toisella karstalla sen yli useaan kertaan ns. vastakarvaan niin, että villan kuidut asettuivat samansuuntaisesti. Tämän jälkeen karstattu villa irrotettiin varovasti liikuttamalla päällimmäistä karstaa ns. myötäkarvaan. Suurilla penkkikarstoilla tehtiin yleensä villojen esikarstaus, jonka jälkeen villat nypittiin ja käsiteltiin käsikarstoilla. Karstauksen tuloksena syntyi kevyitä ja ilmavia hahtuvia, joista lanka kehrättiin värttinällä tai rukilla.

Metalliteräiset karstat on tunnettu Suomessa 1500-luvulta lähtien, penkkikarstaa puolestaan on käytetty 1700-luvulta lähtien lähinnä Lounais-Suomessa. Viikin kokoelman mukana Sarkaan lahjoitettu karstaustuoli on peräisin Mynämäen Karjalasta.