09/2011 Mehiläisemon lähetyshäkki

Emon_lähetyshäkki

Jokaisessa mehiläispesässä on yksi kuningatar eli emo, jonka ainoana tehtävänä on munia ja tuottaa siten pesään tarpeeksi työläisiä ja kuhnureita. Kuningatar on pitkäaikaisin mehiläisyhteiskunnan jäsen ja se saattaa elää 3-5 vuotta. Sen muninta kuitenkin heikkenee huomattavasti kolmen vuoden jälkeen. Vanhentuneen, kuolleen tai kadonneen kuningattaren tilalle tai uuden yhteiskunnan perustamista varten mehiläistarhaaja tarvitsee uuden emon. Niitä voidaan kasvattaa itse, mutta emoja on mahdollista myös tilata muilta kasvattajilta postitse.

Lähetyshäkkiin laitetaan tärkkelyssiirapista ja tomusokerista tehtyä ruokataikinaa sekä kymmenkunta nuorta mehiläistä hoitamaan emoa. Häkki, joka tässä tapauksessa on 9 cm pitkä ja 3,5 cm leveä, laitetaan rei’itettyyn paperikuoreen ja jätetään postin kuljetettavaksi. Mehiläisiä voidaan tilata Suomeen aina ulkomailta asti. Postitus ja häkissä säilyttäminen on niille hyvin stressaavaa, joten ostoemot eivät uudessa pesässään pysty aina huipputuloksiin. Lähetyshäkissä emo voidaan myös asettaa pesään. Häkin päällä olevaa verkkoa taivutetaan sen verran, että muut mehiläiset pääsevät syömään edessä olevaa ruokataikinaa ja vapauttamaan siten emon. Samalla se ehtii saada pesän hajua ja tulee hyväksytyksi.

Suomen maatalousmuseo Sarassa on vuoden 2011 loppuun asti ”Mehiläiset” -näyttely, joka kertoo mehiläisten hoidosta ja sen historiasta.