08/2009 Siro 2 -puimakone

siro

Kiertävät kyläseppäveljekset Johannes (s.1868) ja Kalle (s.1877) Jaakkola perustivat vuonna 1900 Harjavaltaan puimakonetehtaan Veljekset Jaakkola nimellä. Vuonna 1924 Kalle Jaakkola osti Harjavallan puimakonetehtaan ja jatkoi nimellä Kalle Jaakkolan puimakonetehdas Siro-puimakoneen mallien 1, 2, 3 ja 4 tuotantoa aina vuoteen 1953. Johannes Jaakkola jatkoi myös puimakoneiden valmistusta vuoteen 1939 saakka ja kehitti pienemmän Siro Patentti -koneen.

Elokuun kuukauden esineenä oleva Siro 2 puimakone on todennäköisesti valmistettu vuonna 1936 siitä löytyneen vuosiluvun perusteella. Kyseessä on kookas lautarakenteinen laite: käyttökunnossa sen pituus on 640 cm, leveys 295 cm ja korkeus 250 cm. Painoa laitteella on noin 1600 kg.

Siro 2 on varustettu rautaisilla kuljetuspyörillä. Etupyörät ovat takapyöriä pienemmät ja kääntyvät, akselista lähtee vetovarsi. Puimakoneen päällä on saranoidut syöttöpöydät ja niiden irtolaidat.

O.Y. Victor Forseliuksen myyntiluettelossa vuodelta 1927-1928 Siro-puimakonetta kuvaillaan mm. seuraavasti:
”Työkyky sadosta ja viljan kuivuudesta riippuen tunnissa: ruista 12-18 hl, kauraa 20-30 hl. Kela on varstajärjestelmää, joka yleisesti tunnustetaan muita järjestelmiä paremmaksi. Kela on takorautainen, rihlatuilla teräsvarstoilla varustettu. Varstasilta on samoin takorautainen sekä tarkkaan järjestettävissä konerungon ulkopuolella olevien asetinruuvien avulla. Sopiviin paikkoihin laitetut tähystysreiät helpottavat järjestelyä. Kelan laakerit ovat S.K.F -kuulalaakereita, minkä tähden koneen käynti on erittäin kevyt ja vähän voimaa vaativa. Muissa laakereissa on suuri liukumispinta, jonka vuoksi kestävyys koneissa on tavallista pitempiaikainen. Kaikkiin liikkuviin ja rasvattaviin osiin on hyvä pääsy, minkä vuoksi koneen hoitaminen on yksinkertaista. Pudistajat, joita on kolme, ovat erittäin pitkät, minkä vuoksi olkien puhdistaminen tulee tehokkaaksi. Pudistajista oljet putoavat vielä viettopinnan päässä olevalle jälkipudistajalle, joka johtaa olkien mukana kulkevat pienemmät jyvät viettopinnalle. Siro on kuljetuspyörillä varustettu. Tämän vuoksi se on erinomaisen sopiva myöskin niille maanviljelijöille, joiden on puitava viljaa useassa eri paikassa ja erikoisesti puintiosuuskunnille.”

Siro-puimakone oli vuoden 1930 maataloustiedustelussa Turun ja Porin läänin toiseksi yleisin puimakonemerkki.

siro2

Kuvassa esiintyvä Siro 2 -puimakone on ostettu vuonna 1938. Se on tuotu hevosilla perässä vetäen Huittisiin, Salorannan tilalle Lauhan kylään, jossa se oli käytössä vuoteen 1956 asti. Voimanlähteenä käytettiin Wickströmin moottoria ja niin sanottua Porilaista, myöhemmin myös sähkömoottoria ja traktoria. Laitteen Maatalousmuseolle lahjoittivat Tuovi ja Kalle Lind Huittisista.