07/2009 Olli-sähköpaimen

sahkopaimen

Sähköpaimen on laite, joka antaa laitumen ympäri viritetylle johdolle sähköimpulsseja. Laitteen tarkoitus on pitää eläimet aidatulla alueella: koskiessaan aitaan eläin saa pienen sähköiskun.

Sähköpaimen Olli oli oman aikansa huippukeksintö: sähköistetty aita oli edeltäjiään varmempi ja aitojen rakentaminen entistä helpompaa ja nopeampaa. Yksi mies saattoi pystyttää sähköaitaa jopa satoja metrejä tunnissa. Sähköpaimen hoitikin paimenen virkaa kymmenien tuhansien laitumien reunalla.

1940-luvun Olli-sähköpaimen oli painava, pyöreä, peltikuorinen. Nykyisten Ollien runkorakenne on muovia, akku on kevyt ja sähkövirta siihen saadaan tarpeen vaatiessa vaikka auringosta.

Peltikuorista Olli-sähköpaimenta valmisti aluksi helsinkiläinen Hissihuolto Oy jo ennen talvisotaa. Sähköpaimenten menekki alkoi kasvaa 1940 ja pian paimen oli hissifirman päätuote. Osakekauppojen ja fuusiointien jälkeen 1960-luvun lopulla sähkö-Ollit siirtyivät Kone Oy:n alaisuuteen.

Paimenten kotimaan myynti ylitti 100 000 kappaleen rajan 1960-luvulla ja seuraavalla vuosikymmenellä vienti kasvoi kotimaan myyntiä suuremmaksi. Ollin valmistus siirtyi Turun lääniin, Koskelle Trional Oy:öön 1980-luvulla viideksi vuodeksi, jonka jälkeen Kone Oy perusti elektroniikkatuotantoaan varten uuden yrityksen, Farmcomp Oy:n. Vuosituhannen vaihteen kynnyksellä Farmcompin osakkeet siirtyivät amerikkalaisomistukseen. Nykyisin Olli-sähköpaimenet valmistetaan Tuusulassa.

Vuonna 2002 Olli-paimenten yhteenlaskettu myynti saavutti 350 000 kappaleen rajan. Suomessa Ollin myynnistä 70 % menee nautakarjatiloille ja 30 % hevostiloille.

Olli-sähköpaimen kuuluu erottamattomasti lukuisten suomalaisten maaseutumuistoihin. Mieleen ovat jääneet sähköpaimenen sykkivä ääni ja laitteen antamat sähköiskut.