07/2004 Viikate

Viikate

Viikate on teräase, jota on aluksi käytetty heinän, myöhemmin myös viljan niittämiseen. Viikatteita on sekä väärävartisia että suoravartisia. Muita Suomessa käytettyjä nimiä ovat vikate, vikahde, viitake ja vikatin. Viikatteista 1900-luvulle tultaessa on käytössä ollut viisi päätyyppiä:

1. Väärävarsi
2. Kaksipolvinen väärävarsi
3. Suora oksavarsi
4. Kynkkävarsi
5. Pitkävarsi

Kuvassa oikealla on pitkävarsiviikate, jonka pituus on 130 cm ja leveys 80 cm. Se on ollut käytössä Muurlassa. Terä on sepän tekemä, varsi kotitekoinen. Pitkävarsiviikate on ollut Euroopassa laajalle levinnyt tyyppi ja sitä on käytetty ainoastaan viljan niittämiseen. Sen varsi on suora ja pidempi kuin muissa viikatteissa, mutta terä usein lyhyempi. Varren alapäässä on korsia kokoava siipi. Pitkävarsiviikate on tullut käyttöön suuremmilla tiloilla vasta 1800-luvulla.

Alastarolta on kotoisin vasemmalla kuvassa oleva väärävarsiviikate, jonka pituus on 91,2 cm ja leveys 89,5 cm. Myös tässä viikatteessa terä on sepän tekemä ja varsi kotitekoinen. Väärävarsiviikate on ollut käytössä koko maassa ja sillä on niitetty kahden puolen lyömällä vasemmalta oikealle ja päinvastoin. Kiertoliike tapahtuu ilmassa. Tämän tyyppinen viikate on ollut erityisen käytännöllinen epätasaisilla luonnonniityillä.

(Suomen kansankulttuurin kartasto, Kansanperinteen sanakirja.)